Preguntes freqüents

Què és un blog ?

Un blog (també anomenat weblog, bloc, dip o bitàcola) és un espai personal d’escriptura a Internet. Es pot definir com un diari online, un lloc web que una persona utilitza per a escriure periòdicament, en el qual tota l’escriptura i l’estil s’utilitza via web. Un weblog està dissenyat per a que, com a un diari, cada article (post) tingui data de publicació, de tal forma que la persona que escriu (weblogger) i les que llegeixen poden seguir un camí de tot el que s’ha publicat i editat.

Els articles sempre estan ordenats per la data de publicació i s’acostumen a actualitzar molt sovint. El format de publicació acostuma a ser de paràgrafs breus. La temàtica es variada molts cops és de caràcter personal o tècnic però pot tractar de qualsevol tema.

És habitual incloure fotos, imatges i enllaços a altres blogs o pàgines d’Internet intercal·lats en el text.

Què haig de fer per tenir el meu blog ?

Només cal donar-vos d’alta gratuïtament i ja tindreu el vostre propi blog, el que hi expliqueu… és cosa vostra.

Com puc escriure al blog?

Per escriure articles (posts) o canviar la configuració del blog hau d’entrar al tauler de gestió. A la pàgina principal de blog.cat podreu trobar l’espai on posar les dades d’entrada.

Has de recordar el nom d’usuari amb que vau crear el diari així com la paraula clau per poder entrar-hi.

Què és un retroenllaç?

La idea del retroenllaç es que quan s’escriu sobre algú o algun article que hem llegit, es posi un enllaç a l’article perquè la gent pugui seguir-lo i veure que s’ha parlat sobre ell.

Passos que s’han seguir per fer el retroenllaç:

 1. Llegim en un diari un article A sobre el qual també en vull parlar jo.
 2. Copiem l’ “Enllaç permanent” d’aquest article A.
 3. Anem a l’administració del nostre diari i escribim el nostre article B. Entre el text quan fem referència al article A hi posem l’enllaç que haviem copiat al pas 2. Ho podem fer amb l’icona de la cadena.
 4. Activem l’opció de “enviar notificacions de retroenllaç”.
 5. Publiquem el article.
 6. Ens preguntara a quins enllaços del article volem enviar retroenllaç, i sel·leccionem els que volem.
 7. Si tot ha anat bé, al article A o sigui a l’altre diari, apareixerà un enllaç al nostre article.

Avantatges dels retronellaços:

 • Fem referència al “autor de la idea”
 • Podem publicar els comentaris d’un article al nostre propi diari
 • Podem guanyar visites (perquè posem enllaços al nostre web) i Page Rank al Google
 • El ús es fa seguint forma habitual d’incloure enllaços quan escribim

Com puc posar-me en contacte amb l’equip de Blog.cat ?

Si necessiteu més ajuda, teniu preguntes o vols fer-nos algun suggeriment, podeu preguntar als fòrums de WordPress en català:
http://ca.forums.wordpress.org

Si vols contactar personalment amb l’equip de Blog.cat, envia’ns un correu electrònic a info@blog.cat

Què és RSS? Com s’utilitza?

És l’acrònim de “Rich Site Summary” o bé “Really Simple Syndication”. Una tecnologia nova que permet estar al cas de l’actualització de les notícies d’una plana web sense necessitat d’entrar-hi.

Si sou usuaris del navegador Firefox, l’ús és molt senzill: veureu a la part d’abaix de la finestra del navegador. Fent simplement un clic en aquest dibuix, les nostres notícies passen a formar part de les “adreces d’interès” del vostre navegador i cada cop que obriu el Mozilla s’actualitzaran automàticament. Podeu trobar aquest navegador en català a softcatalà.

Si encara no utilitzeu Firefox o Mozilla, per aprofitar aquest avantatge necessitareu un «lector de notícies RSS». Alguns s’integren en el navegador, i altres són autònoms i els podeu tenir en l’escriptori. Introduiu «lector RSS» o «reader RSS» en qualsevol cercador i en trobareu uns quants gratuïts.

Aquesta tecnologia la podeu aprofitar també per rebre les notícies de moltes altres webs (Avui, el Periódico, el País, Gencat, …).

Els comentaris estan tancats.